'Met het klimaatplan dat we nu hebben goedgekeurd, zetten we een politieke lijn uit voor de lange termijn', zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. 'Dat is niet sexy, maar wel noodzakelijk. De gevolgen van de klimaatverandering worden iedere dag duidelijker en vragen om een ambitieus plan.'
De provincie heeft als ambitie om de CO2-uitstoot in de regio tegen 2040 met minstens 80 procent te verminderen. Daarvoor stelden de gedeputeerden een actieprogramma op dat zo goed als alle beleidsdomeinen overspant.
De beleidsdomeinen Mobiliteit en Wonen krijgen de grootste uitdaging te verteren, want die zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van de CO2-uitstoot. 'Op het vlak van mobiliteit is er een versnelde verschuiving nodig van de auto naar de fiets, te voet of openbaar vervoer. Dat is een absolute prioriteit. We zetten sterk in op een versnelde realisatie van de fietssnelwegen. Daarvoor voorzien we een budget van 14 miljoen euro. Voor het recreatief fietsen trekken we nog eens 14 miljoen euro uit', zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).
De voorbije jaren maakten al 11.000 mensen gebruik van subsidies voor isolatie. Ook de huisvestingsmaatschappijen kregen 8,7 miljoen subsidies om hun patrimonium energiezuiniger te maken. Daar zet de provincie de komende jaren nog meer op in. 'Er is nog veel werk aan de winkel op het vlak van duurzaam bouwen. We gaan individuele en collectieve renovaties stimuleren, zoals woningdelen en kleinschalig wonen', zegt Dehaene.
Dichter bij elkaar
Zijn collega's werken dan weer aan de uitbreiding van hernieuwbare energie, waterbeheer afgestemd op de klimaatverandering, het stimuleren van innovatie in een koolstofarme en circulaire economie en acties voor duurzame en lokale landbouw. 'Heel belangrijk is ook dat we aan kernversterking doen. We moeten mensen geconcentreerder laten wonen en werken, zodat we onze ruimte efficiënter gebruiken', zegt Roefs.
De provincie gaat ook het goede voorbeeld geven. 'We streven naar klimaatneutrale gebouwen en provinciedomeinen', klinkt het.
Dit plan zal volgens de eerste schatting zo'n 25 miljard euro kosten, gespreid over 25 jaar. Dat bedrag moet worden geïnvesteerd door de provincie, de federale, Vlaamse en lokale overheden en particulieren. 'Het geld is er, maar de uitdaging zal zijn om de geldstromen effectief te besteden aan klimaatmaatregelen', zegt Roefs.
Tie Roefs: 'Het geld is er, nu moeten we nog maken dat het aan klimaatmaatregelen wordt besteed'
(Hannelore Smits)
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter