
Kinderen hebben nood aan natuur. Maar dat is niet simpel in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat kinderen via hun school in contact worden gebracht met natuur. 20 jaar geleden was de provincie Vlaams-Brabant de eerste die educatief natuurbeheer opstartte. De andere provincies volgden. Op 20 jaar tijd werden zo 94 000 leerlingen in contact gebracht met natuur.
Aan de slag in het groen
Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ze dragen het maaisel weg, ruimen hakhout op, leggen een takkenwal aan of planten boompjes. In het voorjaar gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen. Ze maken een wandeling, bestuderen planten of gaan op zoek naar waterdiertjes in een poel.
12 scholen 20 jaar aan een stuk actief
Op 20 april werd 20 jaar educatief natuurbeheer gevierd. De 12 scholen die 20 jaar aan één stuk hebben meegedaan werden in de bloemetjes gezet en kregen van gedeputeerde Tie Roefs een insectenhotel.
Het gaat om de volgende scholen: VBS St-Pieter uit Korbeek-Lo, GBS 't Klavertje uit Bierbeek, GBS Zandloper uit Wommersom, Monfortcollege uit Rotselaar, GBS De Regenboog uit Zellik, VBS Sint-Victor uit Dworp, GBS uit Galmaarden, GBS De Knipoog uit Tollembeek, Go! De Regenboog uit Kortenberg, GBS Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode, GBS 't Populiertje uit Sint-Pieters-Leeuw en GBS Toverveld uit Veltem-Beisem.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter