17 apr 2017

Afrika Filmfestival toont continent in al zijn aspecten

Op start de 22ste editie van het Afrika Filmfestival met een openingsfilm in de Kinepolis van Leuven. Tot 6 mei staan er verspreid over Vlaams-Brabant 110 films op het programma. Op

vrijdag21 april
dinsdag 25 april gaat Ronny Mosuse met 150 leerlingen in het Provinciehuis in debat over het koloniale verleden van België en over migratie vroeger en nu.

Het Afrika Filmfestival is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van films uit Afrika in Europa en heeft een vaste plaats verworven in het cultureel landschap van Vlaams-Brabant.

De cineasten, het overgrote deel zijn Afrikaans,  belichten verschillende culturen, landen en leefstijlen.

Naast Leuven zijn er nog vertoningen in de Vlaams-Brabantse gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Diest, Gooik, Haacht, Halle, Hoegaarden, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Londerzeel, Lubbeek, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Tienen, Tremelo en Zemst. 

?

'Het Afrika Filmfestival past in onze overtuiging dat we ook in onze provincie voluit de kaart van de superdiversiteit moeten trekken', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en diversiteit. 'Vandaag realiseren we ons als nooit tevoren dat we de dialoog tussen verschillende culturen moeten tot stand brengen. Om te voorkomen dat culturele diversiteit leidt tot conflict moeten we praten en kennis verwerven over andere culturen. Alleen zo kunnen we het verschil overbruggen en putten uit de culturele rijkdom van de andere om tot positieve verandering en ontwikkeling te komen'.

 

De hoofdthema's dit jaar zijn migratie, Kenia en muziek.Een film is een krachtig middel om van andere culturen te leren. De films van het Afrika Filmfestival inspireren en doen het publiek nadenken. Met deze films wil het Afrika Filmfestival het publiek confronteren met nuancerende beelden van Afrika in al zijn aspecten.

 

'Door de promotie van films over en uit Afrika draagt het Afrika Filmfestival bij tot de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika. Het festival kiest voor een duurzame samenwerking met Afrikaanse lokale festivals en investeert in opleidingen van jonge cineasten. Bovendien laat het Afrika Filmfestival een breed publiek kennis maken met films uit Afrika en werkt het daarvoor samen met gemeenten, scholen en buurtwerkingen', zegt Guido Convents, voorzitter van het Afrika Filmfestival.

 

Met een subsidie van 65.000 euro is de provincie Vlaams-Brabant hoofdsponsor van het Afrika Filmfestival.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.