
Interza Interza ontwikkelden we een educatieve en ludieke afvaltest waarmee gezinnen kunnen nagaan of en hoe ze minder afval kunnen produceren.
De Vlaming kan niet enkel besparen op de kosten voor energie, gsm en internet. Onderzoek heeft aangetoond dat ook rond afval flinke besparingen voor het grijpen liggen. Een winst van 50 euro per jaar is voor bijna iedereen gemakkelijk haalbaar. Bij sommigen kan met wat moeite zelfs een daling van meer dan 100 euro bereikt worden.
Besparen op afval kan
'Het maximaal gebruiken van de mogelijkheden tot sorteren vormt de basis voor een lagere factuur. Recente analyses van de huisvuilzak in regio Vilvoorde en Zaventem tonen aan dat meer dan de helft van de dure huisvuilzak gevuld is met recycleerbaar materiaal. Dit karton, keukenafval, verpakkingen en textiel kan men veel goedkoper of zelfs gratis elders kwijt', zegt Jan Buysse, directeur van Interza.
Bijkomend onderzoek via vier testpanels, met in het totaal vijftig gezinnen, toonde aan dat inwoners zich heel vaak niet bewust zijn van de foute sorteergewoonten. Daar waar in de keuken grote sorteerinspanningen worden gedaan, worden deze al te dikwijls onbewust achterwege gelaten elders in huis of bij speciale gelegenheden. Eenmaal de gezinnen in de testpanels hierrond bewust werden en nieuwe gewoonten aankweekten, daalde het afval bij drie kwart van de gezinnen tot minder dan een kleine huisvuilzak per week. Met een gemiddelde prijs voor een grote restafvalzak of volle container rond de 2 euro is de rekening snel gemaakt.
Test leert sorteren en besparen
Wij ontwikkelden, samen met Interza, een educatieve en ludieke afvaltest waarmee gezinnen gemakkelijk zelf kunnen nagaan op welke vlakken er nog afvalwinst te halen valt. 'Door middel van concrete vragen en antwoorden wordt de burger wegwijs gemaakt in de vele mogelijkheden om de afvalkost te verminderen. Op het einde van de test worden tips herhaald waarmee de inwoner direct aan de slag kan. Afval verminderen vraagt verandering van gewoonten en kan niet zonder kleine inspanning. Aan de hand van de test, kunnen burgers zelf beslissen of ze kiezen voor een duurdere afvalfactuur of toch de mogelijkheden voor preventie en sorteren uitputten', zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.'
'Minder geld uitgeven aan afval' bestaat als aparte brochure of is te raadplegen via www.mindergeldaanafval.be
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter