Ons land heeft de 5de grootste voetafdruk ter wereld', zegt Anne Dedry van De Bakermat. 'Ook baby's geven een grote belasting op ons ecosysteem. Daarom starten we het project 'Duurzaam begint in de wieg'. Hiermee willen we toekomstige en jonge Vlaams-Brabantse ouders ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes op vlak van verzorging, babyvoeding, mobiliteit en kleding. Dit doen we aan de hand van een website, sociale media, een brochure en workshops voor organisaties, zorgverleners en ouders'.
Ouders maken bij gezinsuitbreiding bewuste keuzes voor de nieuwe periode in hun leven die zich aanbiedt. Met dit project maken we gebruik van de perinatale periode (een gevoelige levensfase) om de gezinnen in Vlaams-Brabant waar een baby geboren wordt te sensibiliseren voor het maken van duurzame keuzes die hun ecologische voetafdruk verkleinen. Aan de hand van een website, sociale media, een brochure en workshops voor organisaties, zorgverleners en ouders, zullen ouders gesensibiliseerd, geïnformeerd en gemotiveerd worden over de duurzame keuzes die ze kunnen maken vanaf de geboorte van hun baby.
De provincie Vlaams-Brabant wil klimaatneutraal worden. Tegen 2020 wil ze de CO2-uitstoot met minstens 20% verminderen en sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie.
'Maar klimaatneutraal worden kunnen we niet alleen', zegt Tie Roefs gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. 'Gemeenten, burgers, kleine en grote organisaties, scholen en bedrijven moeten mee aan de kar trekken. De Bakermat focust met haar klimaatneutraal project op de specifieke doelgroep van jonge ouders met kinderen tot 1 jaar. Daarom krijgen ze van ons een financiële steun van 50.000 euro'.
Bij het gebruik van wegwerpluiers wordt er per kind 1.000 tot 1.400 kg afval geproduceerd over een periode van 2,5j. De afvalverwerking van de wegwerpluiers van 1 kind produceert 550 kg CO2. Het gebruik van herbruikbare luiers zou de CO2 uitstoot 1,5 tot 2,5 maal verminderen. Het hergebruiken van babyspullen zal resulteren in een lagere milieubelasting, enerzijds door een vermindering van productie, verpakkings- en tranportkosten van nieuwe materialen en anderzijds in een afvalreductie, met beiden een CO2-reductie tot gevolg.
Een ecologische voeding van baby's kan eveneens een grote reductie van CO2 bewerktstelligen. Hier zijn ons geen cijfers over bekend maar de productie, de verpakking, het transport en het opwarmen van kunstvoeding vormen een aanzienelijke belasting voor het milieu.
Duurzame mobiliteit van jonge kinderen door meer gebruik te maken van de fiets, openbaar vervoer en auto-delen draagt tevens bij aan de CO2-reductie.
Jaarlijks worden er ruim 11.000 baby's geboren in Vlaams-Brabant. Een gedragsverandering van in de wieg bij veel van deze gezinnen waar een baby geboren wordt, zal bijdragen tot een CO2-reductie op korte maar ook op lange termijn.
Meer informatie op de website van De Bakermat.
Op de foto: Tie Roefs, gedeputeerde Vlaams-Brabant en Anne Dedry van de Bakermat.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter