16 mrt 2016

Ecologisch bufferbekken in Eppegem

16/03/16 - Ring TV In Eppegem, dat is een deelgemeente van Zemst, wordt h ecologisch ingericht. Het bekken werd vorig jaar aangelegd om wateroverlast te vermijden in de omgeving. Maar omwille van zijn gunstige ligging, vlakbij een beschermd natuurgebied, besliste de gemeente om er een kleine oase van biodiversiteit van te maken.

et bufferbekken in de Rekelstraat


 

Het bufferbekken aan de Rekelstraat in Eppegem werd vorig jaar aangelegd. Het vangt het overtollige regenwater op uit de nabije woonwijken. Het bekken ligt ten noorden van Europees beschermd natuurgebied Dorent-Nelebroek en dichtbij het park van het kasteel Eetvelt. Door deze ligging heeft het bufferbekken een grote potentiële natuurwaarde. Daarom richt de gemeente Zemst het nu ecologisch in. De leerlingen van de gemeentelijke Basischool de Waterleest uit Eppegem kwamen vandaag alvast een handje toesteken.

 

"Wij hebben hier een bloemenweide die een ideale habitat moet worden voor bepaalde insecten. Er zijn een aantal bomen die een ideale rustplaats moeten vormen voor de vogeltjes. Het is dus een ideale corridor met de omliggende bossen van het kasteeldomein. En ook het waterbekken zelf is natuurkundig en met verschillende niveaus aangelegd waardoor amfibieën er rustig kunnen gedijen", verduidelijkt Koen Vandermeiren, schepen van Leefmilieu en Groenvoorziening.

 

Zemst krijgt voor dit project de steun van Regionaal Landschap Groene Corridor en Vlaams-Brabant. De aanleg en het onderhoud van het bekken gebeurt door de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploeg van Po Natura, dat is een vzw die werk en opleidingen biedt aan mensen die moeilijk een job vinden in het gewone arbeidscircuit. 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.