13 mrt 2017

Een meelwormenburger? Lang niet slecht!

Drie jaar lang zet  het Heilig Hartinstituut in Heverlee, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, IGO en UCLL, insecten op de menukaart. Met het klimaatproject 'To meat or not to meat' worden de leerlingen van de 2de graad gesensibiliseerd voor het eten van insecten via praktische kooklessen, lessen en een tentoonstelling.   Insecten eten? Het is nog niet evident, maar toch aan een opmars bezig. Insecten eten is duurzamer dan het eten van 'gewoon' vlees. Er is immers minder energie, land en water nodig voor de kweek ervan. Bovendien is het gezond, voedzaam en onverwacht lekker.

 

Daarom startte het Heilig Hart Instituut uit Heverlee het insectenproject op. De leerlingen krijgen in het schoolrestaurant bijvoorbeeld de kans om voor een insectenmenu te kiezen, zoals een insectenburger.

'We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant een klimaatneutrale provincie te maken tegen 2040', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. 'Maar dat kunnen we niet alleen realiseren. Jongeren zijn onze toekomst en daarom een van onze belangrijkste doelgroepen'.

?

Uit de provinciale klimaatstudie blijkt dat voeding een belangrijk deel van de totale CO2-uitstoot uitmaakt. Zo zou het aandeel van voeding vergelijkbaar zijn met de CO2-uitstoot door woningen van alle gezinnen in Vlaams-Brabant samen.

'We hechten veel belang aan dit project omdat het inzet op alternatieven voor onze huidige voedingsgewoonten en dit specifiek voor een doelgroep die in de toekomst de klimaatproblematiek zal moeten aanpakken', zegt gedeputeerde Tie Roefs.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.