
Gemeenten maken onder provinciale impuls werk van klimaat en energie
Onder impuls van de provincie Vlaams-Brabant ondertekenden 60 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten het Europese Burgemeestersconvenant. Samen met meer dan 7.500 andere Europese gemeenten engageerden zij zich hiermee om concrete maatregelen te nemen om onder meer de CO2-uitstoot op hun grondgebied met minstens 20% tegen 2020 te verlagen.
De Europese Commissie keurde onlangs de klimaatactieplannen van 18 gemeenten goed. Het gaat om de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bertem, Bever, Boortmeerbeek, Boutersem, Herne, Huldenberg, Landen, Lennik, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Ternat, Tienen en Wezembeek-Oppem.
De Vlaams-Brabantse klimaatgemeenten plannen samen honderden acties, gaande van de samenaankoop van dak-, vloer- en muurisolatie, elektrische fietsen en voertuigen, de uitbreiding en verbetering van fietsinfrastructuur, premies voor PV-panelen en zonneboilers, energiezuinige openbare verlichting, de verlaging van het energieverbruik in openbare gebouwen, het stimuleren van lokale hernieuwbare energieproductie en het vergroenen van de bebouwde omgeving.
Europese lof voor provinciale aanpak
De EU prijst de provincie Vlaams-Brabant voor haar inspanningen om de gemeenten te begeleiden doorheen alle stappen van het proces, vanaf de ondertekening van het Burgemeestersconvenant tot het actieplan. 'De provincie Vlaams-Brabant speelt een fundamentele rol in de verspreiding van het Burgemeestersconvenant in de provincie en geeft met communicatiemateriaal en technische hulpmiddelen een solide uitgangsbasis aan de gemeenten in deze regio', zegt Giulia Melica, Member of the Covenant of Mayors Technical Helpdesk, European Commission - Joint Research Centre.
Opent Europese erkenning deuren naar Vlaams Klimaatfonds? De goedkeuring van deze klimaatactieplannen bezorgt de gemeenten niet enkel een belangrijke uitstraling, het opent ook mogelijkheden voor financiering door Europa. De Europese Unie geeft immers steeds meer subsidies aan lokale besturen, die een goedgekeurd actieplan hebben in het kader van het Burgemeestersconvenant. 'We kunnen heel wat stappen vooruit zetten richting een klimaatneutraal Vlaams-Brabant als de gemeenten Europese middelen zouden krijgen voor de concrete uitvoering van hun klimaatplannen', zegt gedeputeerde Tie Roefs. 'Ook Vlaanderen kan rekening houden met deze Europese erkenning en zelf ook meefinancieren via het Vlaams Klimaatfonds. Voor ons is de financiering en uitvoering van de gemeentelijke klimaatactieplannen een belangrijke uitdaging voor de komende jaren'. |
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter