iedereen
Er zal gedebatteerd worden over de ruimtelijke inplanting, de afstand, over laagfrequent geluid, over coöperaties en financiële participatie en ook de mogelijkheden voor particulieren en KMO's om zelf een kleinschalige of middelgrote windturbine te plaatsen.
Tijdens deze legislatuur is het aantal windturbines verdubbeld. Op dit moment zijn er effectief 20 windturbines in Vlaams-Brabant gebouwd. Ze staan in Asse (4), Beersel (2), Diest (5), Halle (3), Kapelle-op-den-Bos (3) en Sint-Pieters-Leeuw/Beersel(3).
'Tot nu toe gaven we een vergunning voor 57 windturbines en weten we dat er minstens 27 windprojecten bestaan die nog geen vergunning aangevraagd hebben', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.
Het gaat dan onder meer om de 19 turbines van het windpark langs de E40 in Hoegaarden, 3 windturbines op het grondgebied van Merchtem en 5 turbines voor het windproject Landen-Gingelom.
Slechts 2,2% van het grondgebied Vlaams-Brabant komt in aanmerking voor de inplanting van windturbines. Dit lage cijfer valt voor een groot deel te verklaren door de zones van luchtvaartbeperking door de luchthavens van Zaventem en Beauvechain.
'Dat wil niet zeggen dat er geen potentieel is', zegt gedeputeerde Tie Roefs. Kleinschalige windturbines bieden potentieel voor KMO's. En ook op het vlak van andere vormen van hernieuwbare energie liggen er nog veel opportuniteiten. Het gaat daarbij om zonneparken, ondiepe geothermie en kleinschalige vergistingsinstallaties.
"We zullen in ieder geval maximaal moeten samenwerken over alle overheidsgrenzen heen: zowel op gemeentelijk, provinciaal, Vlaams en Europees niveau." aldus nog gedeputeerde Tie Roefs.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter