
"Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen staan in voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, poelen, bermen en hooilandjes, maar ook voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals herbebossingsprojecten, inrichting van natuurgebieden en soortbescherming", zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. "Hierdoor dragen ze concreet bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit in de natuur." In Halle-Vilvoorde nemen 25 gemeenten deel aan deze samenwerking. Dat zijn Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.
Duurzame tewerkstelling
Acht ploegen beheren het ganse gebied. Het project is onderdeel van de sociale economie. Deze natuur- en landschapsploegen bestaan uit langdurig werkzoekenden, die worden tewerkgesteld als arbeiders en zo de kans krijgen om werkervaring op te doen.
"De combinatie van klussen in het kader van natuurbehoud en -bescherming en sociale tewerkstelling, bewijst al sinds 1997 haar nut", zegt de gedeputeerde. "Niet alleen de natuur heeft veel baat bij dit initiatief, het geeft ook kansen aan langdurig werklozen en creëert bijkomende sociale tewerkstelling in de natuursector. Bovendien wordt er steeds gestreefd naar een duurzame tewerkstelling. Dankzij dit project vinden 46 mensen in Halle-Vilvoorde bij Pro Natura een job. In het Leuvense gaat het om 36 mensen", zegt Tie Roefs.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter