17 feb 2017

Op zoek naar voedsel voor de toekomst

Zullen we erin slagen om voldoende voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking? Zal de stijging van de voedselproductie niet ten koste gaan van ontbossing en biodiversiteit? Wat zal de invloed van de klimaatsverandering zijn op de landbouw en voedselproductie? En wat als technologische vooruitgang het mogelijk maakt om eten via drones aan huis te leveren? Hoe zal dit alles onze voedselpatronen beïnvloeden en zich vertalen in het voedsel op ons bord in 2050? Op 16 februari dagen de provincie Vlaams-Brabant, Colruyt Group, KU Leuven en Vredeseilanden tijdens een workshop in het STUK 70 leerlingen van het 5de en 6de leerjaar uit om na te denken over wat ze zullen eten in 2050.

Deze workshop past binnen de ontwikkeling van een nieuwe en originele module 'toekomstdenken' die als doel heeft om leerkrachten handvaten te geven om met leerlingen op een originele manier rond de vraag 'wat eten we in de toekomst?' te werken.

Dit initiatief is onderdeel van het unieke project 'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst'. Via dit project gaat een onuitgegeven coalitie van de provincie Vlaams-Brabant, Vredeseilanden, Colruyt Group en KU Leuven, samen met jongeren, experten en boeren, op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.
'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst' wil het debat aanvuren door wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven, overheden, burger-consumenten en maatschappelijke organisaties samen aan tafel te zetten.
De partners gaan het debat letterlijk 'voeden' vanuit de praktijk door zelf duurzame voedselketens op te zetten. Ze gaan op zoek naar lekkere en voedzame producten uit het Zuiden met een kleine milieu-impact die tegelijk nieuwe kansen bieden aan de boeren die ze produceren. De obstakels, opportuniteiten en vragen die tijdens dit proces opduiken, geven vorm aan het debat.
 

Consumenten van de toekomst 

In het project is de actieve betrokkenheid van burgers/consumenten cruciaal. 'De consumenten van de toekomst zijn de jongeren van vandaag', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en duurzaamheid. 'Ze gaan de uitdaging in beeld brengen, deel uitmaken van smaakpanels, input geven voor het wetenschappelijk onderzoek en de productontwikkeling, en hun kritische blik werpen op het project'.

In verschillende Vlaams-Brabantse scholen wordt de module 'toekomstdenken' uitgetest en verfijnd. Vanaf het schooljaar 2017-2018 kunnen leerkrachten hier zelfstandig mee aan de slag.
Hier bovenop wil het project 'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst' door samen te werken met cateraars in schoolkantines meer 'producten voor de toekomst' op het bord van jongeren brengen.
 

Co-creatie

Omwille van de complexiteit van het vraagstuk, bundelen vier partners hun kennis in het project. Colruyt Group en Vredeseilanden gooien hun expertise in de strijd op het vlak van ketenontwikkeling, verduurzamen van productketens en vermarkting van de eindproducten. KU Leuven zorgt voor de wetenschappelijke onderbouwing van het project, werpt kritische vragen op en documenteert het co-creatieve proces. De provincie Vlaams-Brabant betrekt via haar uitgebreid netwerk in Vlaams-Brabant jongeren, organisaties en onderwijsinstellingen.

Meer weten?
https://www.voedselvoordetoekomst.be/
https://www.vredeseilanden.be/nl/project/gezocht-voedsel-voor-de-toekomst

 

 

 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.