Samen voor een klimaatneutrale provincie
57 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant. Met het Burgemeestersconvenant engageren ze zich mee voor de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot met minstens 20% te verminderen tegen 2020. Daarnaast willen deze gemeenten sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie.
'Maar om onze provincie klimaatneutraal te krijgen, hebben we de inzet nodig van iedereen, ook van organisaties uit het middenveld', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.
Samen Energiek
Samen Energiek is een ambitieus klimaatproject van de organisatie beweging.net. Twintig Vlaams-Brabantse gemeenten kunnen door de koppeling van een thermografische scan met een warmtecamera aan een duurzaam (ver)bouwadvies mensen effectief aanzetten hun woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Gemeenten kunnen deze methodiek verankeren in hun klimaatbeleid. Zo kunnen ze hun inwoners structureel ondersteunen om energiebesparende werken uit te voeren.
'Als beweging.net willen wij ons steentje bijdragen tot een klimaatneutraal Vlaams-Brabant', zegt Eddy Van den Eede, projectverantwoordelijke voor Halle-Vilvoorde. 'Met het project 'Samen Energiek' willen we gemeentelijke gebouwen en woningen van particulieren met een warmtecamera screenen op warmteverliezen'.
Een warmtecamera meet de temperatuur in een woning om de warmteverliezen in kaart te brengen. Via infraroodfoto's krijgt men nuttige informatie over de energetische kwaliteit van de woning. Per woning maakt Dialoog vzw, in opdracht van het provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen, een technisch verslag met duurzaam bouwadvies. Zo kunnen de eigenaars snel gerichte energiebesparende acties ondernemen.
''Samen Energiek' wil thermografisch onderzoek kenbaar, toegankelijk en betaalbaar maken en ook deel laten uitmaken van een gemeentelijk klimaatbeleid. Beweging.net wil zo 500 mensen bereiken in 100 woningen uit 20 verschillende gemeenten en daarmee 330 ton CO2 besparen. We geven dit project dan ook graag 50.000 euro omdat het ons op weg helpt naar een klimaatneutrale provincie. Want gebouwen zijn verantwoordelijk voor 44% van de Vlaams-Brabantse broeikasgassen', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.
Om de mensen 'warm te maken' voor dit project werkt men, naar analogie met de tupperware-parties, met een 'warming-up home party'. Geïnteresseerden nodigen een 5-tal buren, vrienden of familie uit. Op het afgesproken moment komt beweging.net dan de warmtescans uitvoeren. Via deze formule kan de 'energie' naar anderen overslaan.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/klimaatneutraal
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter