19 mei 2017

Scouts de Toekan uit Lovenjoel winnen Duurzaam Diner

De Scouts 345 FOS de Toekan uit Lovenjoel zijn de winnaar van de provinciale wedstrijd 'Duurzaam koken op kamp'. Ze kregen een duurzaam diner van chefkok Geert Groffen van Soufflé vzw uit Rotselaar cadeau. De wedstrijd maakte deel uit van een reeks workshops vor kookouders en jeugdverenigingen om duurzaam te leren koken op kamp.ste

?

'Met het project 'Duurzaam koken op kamp' leren kookouders via workshops op een duurzame manier koken op kamp', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor jeugd, milieu en duurzaamheid. 'Het jeugdwerk kan een belangrijke rol spelen op weg naar een klimaatneutraal Vlaams-Brabant als je weet dat er elk jaar duizenden kinderen en jongeren op kamp gaan. Voeding is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de totale CO2-uitstoot. Zo zou het aandeel van voeding vergelijkbaar zijn met de CO2-uitstoot door woningen van alle gezinnen in Vlaams-Brabant samen. Daarom ondersteunen we projecten die inzetten op alternatieve, duurzame voeding en consumptie, zoals dit project'.

In deze workshop wordt vooral praktisch omgegaan met duurzaamheid. Terwijl de deelnemers aan de slag gaan, geeft kok Geert Groffen van Soufflé vzw tips over hoe men de klassieke kampgerechten duurzaam kan maken door bijvoorbeeld varkens- en rundsvlees te vervangen door gevogelte en vegetarische alternatieven en door biologische en seizoensgroenten te gebruiken.

Aan dit project was ook een wedstrijd verbonden. De jeugdvereniging met het meest duurzame kampplan, kreeg een gratis viergangendiner voor 100 personen van Soufflé vzw.
Deze wedstrijd werd gewonnen door de Scouts FOS uit Lovenjoel. Het duurzame diner vond plaats op vrijdag 19 mei.

'Duurzaam koken op kamp' is een onderdeel van het klimaatproject 'Duurzame catering in grootkeukens'. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant ging de vzw Soufflé aan de slag om gedurende drie jaar 12 grootkeukens te begeleiden naar meer duurzame maaltijden.

'Kleine veranderingen in de menu's van grootkeukens hebben grote gevolgen voor het klimaat. Door lokale, biologische, seizoens- en fair trade producten te gebruiken en veel minder vlees en vis te eten bespaart men veel CO2. Daarom ondersteunen we dit project met een subsidie van 51.160 euro', besluit gedeputeerde Tie Roefs.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.