In het hefboomproject Start-to-Share, dat kadert binnen het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal, werd de maturiteit van de Vlaamse besturen op het vlak van informatiebeleid ingeschaald, de zogenaamde i-monitor.
80% van de gegevens bij de overheden heeft een geografische component. Geografische Informatie Systemen verlaten steeds meer hun eiland en verschuiven stilaan van kaartgegevens naar geïntegreerde datatoepassingen. GIS maakt zo de verbinding tussen verschillende beleidsdomeinen.
De steden en gemeenten spelen een centrale rol in het bijhouden van reeds bestaande en ook toekomstige authentieke geografische gegevensbronnen. Deze authentieke gegevensbronnen zijn onmisbaar geworden in een aantal processen binnen de lokale besturen zoals de digitale bouwaanvraag, het toekomstige omgevingsloket en de automatische notarisbrief.
Het samenwerkingsverband GIS Vlaams-Brabant wil de lokale besturen daar zo goed mogelijk bij ondersteunen.
GIS Vlaams-Brabant probeert zo nauw mogelijk aan te sluiten bij het werkveld. Onze contacten met de softwareleveranciers die voor de GIS-toepassingen zorgen in de gemeenten, werden uitgebreid. Ook werd er in oktober een KLIP -rondetafel georganiseerd waarvoor de leveranciers ons informatie leverden opdat wij de lokale besturen een goed zicht konden geven van alle beschikbare producten op de markt.
Donderdag 26 mei stelden een aantal leveranciers hun GIPOD-toepassing voorstellen tijdens workshops op de GIS-studiedag in het Provinciehuis te Leuven. Als samenwerkingsverband GIS Vlaams-Brabant houden we ook de vinger aan de pols voor de omgevingsvergunning die verplicht wordt in februari 2017.
Tenslotte bood het samenwerkingsverband dit jaar de dienstverlening aan om de eigen gemeentelijke thematische lagen om te zetten naar de GRB-perceelsondergrond. Een aantal gemeenten lieten deze omzetting reeds uitvoeren met succes. Gemeenten die nog geïnteresseerd zijn kunnen nog altijd intekenen op dit.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter