
Momenteel plaatsen studenten van deze module zonnepanelen in het ziekenhuis van Mubumbano. Ze tonen dat hun opleiding meteen zijn vruchten afwerpt. Het belangrijkste probleem voor de ziekenhuizen is stroomuitval. Dankzij deze zonnepanelen is het ziekenhuis verzekerd van energie. 'Bij het begin van het schooljaar is het heel bemoedigend om te zien dat onderwijs wel degelijk kan leiden tot betere leefomstandigheden, in het bijzonder ook in het Zuiden', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid. '
'Dankzij de vandaag geïnstalleerde zonnepanelen kunnen we zwaar besparen op de factuur van de patiënten. Nu betalen ze voor elke liter brandstof, die we gebruiken om de medische apparaten aan de praat te houden, meer dan 1 dollar. Met zonne-energie daalt de kost voor de ziekenverzorging aanzienlijk', zegt Georges Rudahaba, directeur van het ziekenhuis in Mubumbano.
Alle 34 algemene referentieziekenhuizen van Zuid-Kivu en de partnerziekenhuizen van Artsen Zonder Vakantie in Burundi zullen direct de vruchten kunnen plukken van dit project.
Rampzalige medische voorzieningen in Zuiden
'Een lege batterij, een aerosoltoestel zonder masker, een operatielamp met maar één gloeilamp? Het is een situatie die we ons in de westerse gezondheidszorg niet kunnen voorstellen. In de landen van Sub-Sahara Afrika kampen artsen en hulpverleners echter dagelijks met deze gebrekkige infrastructuur', zegt Inge Weber, directeur van Artsen Zonder Vakantie.
Provincie Vlaams-Brabant en Artsen Zonder Vakantie slaan handen in mekaar
Daarom sloegen de provincie Vlaams-Brabant en de ngo Artsen Zonder Vakantie de handen in elkaar via het project 'Jenga Maarifa/Kennis Opbouwen'.
'Met dit project willen we, samen met Artsen Zonder Vakantie, iets doen aan deze situatie in Congolese ziekenhuizen', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid. 'We gaan ter plaatse ziekenhuistechnici opleiden en investeren in aan de lokale context aangepaste medische apparatuur. Daarnaast maken we werk van een standaardlijst voor medische apparatuur die geschikt voor ingebruikname in het Zuiden. Door de belangrijkste actoren uit de medische ontwikkelingssamenwerking samen rond tafel te zetten hopen we naar een gemeenschappelijke aanpak en beleid te kunnen toewerken'.
Kwalitatieve zorgverlening is alleen mogelijk met gebruiksklare en goed onderhouden toestellen en een solide infrastructuur. Om aan die behoeften te voldoen is er nood aan goed opgeleide biomedische technici met voldoende praktijkervaring.
Jenga Maarifa bouwt technische kennis op in het Zuiden
Het project 'Jenga Maarifa/Kennis Opbouwen' loopt van juli 2016 tot september 2018. Het richt zich tot onderhoudstechnici van de ziekenhuizen in de regio Bukavu, Zuid-Kivu. Deze praktijkgerichte meerjarenopleiding, die wordt georganiseerd in drie ziekenhuizen en een technische school, bestaat uit thematische en flexibele modules die inspelen op lokale behoeften zodat technici ook aan de slag kunnen blijven in hun ziekenhuizen. De opleiding beoogt een betere theoretische kennis over medische apparatuur en energievoorziening, inzicht verwerven in het preventieve onderhoud van medische apparatuur en vaardigheden aanleren voor reparatie van die apparatuur.
Meer info: www.facebook.com/jengamaarifa
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter