Tarpurisunchis is een ngo in Apurimac (Peru). Ze hebben een innovatief educatief project, met een lagere en middelbare school die kwalitatief intercultureel onderwijs aanbiedt dat schril afsteekt tegen het falende onderwijssysteem in het binnenland van Peru. Ze werken aan de uitbouw van een natuureducatief centrum, het Parque Ecológico Andino. De laatste jaren speelt Tarpurisunchis een actieve rol in het middenveld, inzake thema's zoals ruimtelijke ordening, duurzame regionale ontwikkeling en natuurbehoud. Ze zetelen sinds kort in het beheerscomité voor het natuurpark Santuario Nacional Ampay, dat zich vlakbij Abancay bevindt.
De uitwisseling wordt zowel in het Zuiden als in het Noorden georganiseerd rond drie thema's die een centrale plaats innemen in de werking van beide organisaties:
? Uitbouw en versterking van de programma's rond natuur- en milieueducatie via de uitbouw van een natuureducatief centrum, Parque Ecológico Andino in Peru, en ontwikkeling van natuureducatieve pakketten. De visies in Peru en Vlaams-Brabant zijn verschillend maar erg complementair.
? Versterken van de beheerscommissie van het lokale natuurpark Santuario Nacional Ampay en een uitwisseling met de beheerscommissie van de Getevallei.
In de strijd tegen de klimaatverandering vinden Noord en Zuid hier elkaar in het beheer van water met waterbuffering als rode draad. In de Andes is er een probleem van watertekort, in de Getevallei zijn er regelmatig overstromingen.
? Versterken van de capaciteiten van het middenveld en van lokaal overleg in Apurimac in natuurbehoud, regionale ontwikkeling en ruimtelijke ordening. Voor het Regionaal Landschap is het interessant om kennis te maken met de organisatie van regionale overlegplatforms tussen verschillende actoren en participatieve mechanismen.
Broederlijk Delen faciliteert en ondersteunt deze uitwisseling. 'Voor ons is deze uitwisseling een nieuwe manier om ons doelpubliek te bereiken. Hierdoor kunnen er nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en kunnen de Noord-Zuid partnerschappen vanuit een andere invalshoek belicht worden, zegt Karsten Bellis van Broederlijk Delen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter