
Donderdag 16 oktober is het Zuiddag. Duizenden jongeren gaan dan een dag werken en schenken hun loon aan leeftijdsgenoten in het Zuiden. De provincie Vlaams-Brabant stelt ook 35 jongeren 'te werk'. Zo kunnen enkele studenten de job van gouverneur en gedeputeerde voor één dag waarnemen.
Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne 'Work for Change' waarbij Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun verdiende loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.
'Ook onze provincie neemt deel aan dit initiatief. Niet minder dan 35 leerlingen worden zo voor één dag onze collega in het Provinciehuis of een provinciale instelling', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid.
Een dag in de huid van gouverneur of gedeputeerde
Blikvangers zijn de 6 studenten die voor één dag in de huid mogen kruipen van de provinciegouverneur en gedeputeerden.
Bart Demeulemeester (Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven) is voor één dag plaatsvervanger van gedeputeerde Tie Roefs. Ook de gouverneur en de andere gedeputeerden staan hun job af aan een student. 'Bart zal niet stilzitten vandaag,' aldus Tie Roefs. 'We bereiden samen de deputatie voor, hij schrijft mijn nieuwsbrief, we gaan op plaatsbezoek in het natuurgebied Wijgmaalbroek in Leuven, er zijn overlegmomenten met de dienst communicatie en het kabinet, ... De werkdag zal vlug om zijn.'
Aan de slag voor de provincie
7 leerlingen werken mee aan het onderhoud en de groenwerking in het provinciedomein Halve Maan in Diest, 6 leerlingen werken mee op het proefveld in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit (PPK) in Roosdaal, 3 jongeren helpen mee in de witloofteelt in het Provinciaal Agrarisch Centrum in Herent. Telkens 2 leerlingen doen onderhoudswerken in de provinciedomeinen Het Vinne in Zoutleeuw en Kessel-Lo. Ook het PIVO in Asse en jeugdverblijfcentrum Hanenbos in Beersel krijgen er een tijdelijke collega bij.
Educatief natuurbeheer voor het Zuiden
Een 100-tal jongeren gaan aan de slag in 4 Vlaams-Brabantse natuurgebieden: Silsombos in Kortenberg, Wijgmaalbroek in Leuven, Doode Bemde in Oud-Heverlee en Rogaerden in Begijnendijk. Ze zullen er diverse taken uitvoeren met als doel de natuur te helpen en de biodiversiteit te bewaren of te verhogen.
Gedeputeerde Tie Roefs en Bart gaan om 13.30 uur een bezoek brengen aan de leerlingen in het Wijgmaalbroek.
Plaats van afspraak: Rotselaarsesteenweg 99 in Wijgmaal (Leuven).
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter